Reakcia na spätnú väzbu: Ďakujem a dopĺňam
Ďakujem všetkým, ktorí reagovali – aj tým, ktorí boli s Dňami obce Zákamenné 2025 spokojní, aj tým, ktorí si našli čas a komentovali kritickejšie.
Pani Eva napísala, že chceme zážitok, obec to zaplatí – a potom sa šomre, že to bolo drahé.
Pán Juraj to vidí ako „článoček od stola“, s jedným riešením a AI dizajnom, s podozrením, že ide o „vírenie hladiny pred voľbami“. Vraj to nebolo analytické, len provokatívne.
OK. Tak sa teda pozrime na vec systematicky, porovnateľne a s údajmi.
Rozumiem, že nie každému sadne forma.

Keď sa pýtaš na 46 000 € z verejného rozpočtu… a odpoveďou je like od vedúcka obce pod kritickým komentárom.
1. Spokojnosť s akciou a otázka výdavkov sa nevylučujú
Nikde som nenapísal, že podujatie bolo zlé. Mnohí si ho užili – to je v poriadku.
Ale ak obec minie takmer 50 000 € za jeden deň, je úplne legitímne sa spýtať: Je to primerané? Je to udržateľné?
Preto som spravil porovnanie s obcou Novoť, ktorá minulý rok tiež oslavovala výročie. Tu sú fakty:
| Obec | Obyvatelia | Výdavky na akciu | Suma na 1 obyv. |
|---|---|---|---|
| Novoť (2024) | 3 814 | ≈ 18 030 € | 4,73 € |
| Zákamenné (2025) | 5 575 | ≈ 46 000 € | 8,25 € |
Zákamenné malo vyššiu cenu na jedného obyvateľa, pretože sa rozhodlo pre drahších interpretov, nákladnejšiu techniku a celkovo „väčší“ štýl podujatia – ktorý ale nemusel byť nutne nevyhnutný na to, aby to bola dôstojná oslava.
2. „AI dizajn = nižšia relevantnosť“?
Áno, použil som nástroj na sumarizáciu zmlúv a faktúr – verejne dostupných na webe obce. Je to nástroj, nie autor.
Fakty si môže overiť každý – bez ohľadu na to, kto ich dal do tabuľky.
3. „Vírenie hladiny pred voľbami“?
Píšem ako občan, ktorého zaujíma, ako sa s verejnými prostriedkami hospodári.
Vážim si prácu ľudí, ktorí podujatie pripravili – ale to predsa nevylučuje otázky k rozpočtu.
4. Interpreti a obsah programu
Nie je to útok na žiadneho interpreta. Ale keď ide o verejné podujatie pre všetky generácie, platené z obecných peňazí, je úplne korektné diskutovať, či sú texty o alkohole, vulgarizmoch, drogách a sexualite vhodné do takéhoto kontextu.
To nie je moralizovanie. To je otázka hodnotovej citlivosti a nastavenia – a podľa mňa je namieste.
A ak sa Zákamenné hrdí tým, že je rodisko biskupa Jána Vojtaššáka, muža, ktorého život a postoje symbolizujú vieru, hodnoty, obetu a konzervatívny étos, tak výber interpretov, ktorí verejne rapujú o marihuane, sexe a alkohole, môže pôsobiť – minimálne – ako hodne zvláštna kombinácia.
Na záver: spokojnosť s akciou a kritické myslenie nie sú v protiklade.
Môžeme sa tešiť z dobrého koncertu a zároveň sa pýtať, či ho vieme spraviť aj inak – zodpovednejšie, komunitnejšie, udržateľnejšie.
To nie je šomranie. To je občianska kultúra.
Ak nesúhlasíš – napíš. Ak máš iné čísla – sem s nimi.
Ale nemerajme vážnosť témy podľa toho, či bola napísaná „od stola“ alebo „na plagáte“.
Edit:
@0x4dm1n Dobrý večer, mohol by som Vás poprosiť o zverejnenie tohto príspevku ako komentár k tomuto príspevku?
Život v Zákamennom | Facebook
Ďakujem veľmi pekne!