🗺️ Nový územný plán pre Zákamenné: Zapojili sa občania dostatočne?

:brick: Obec schválila zadanie pre nový územný plán, ktorý určí, kde sa bude v Zákamennom v najbližších rokoch stavať, čo sa bude chrániť a kam pôjde infraštruktúra.

:green_circle: Zadanie pre územný plán bolo zverejnené na viac ako 30 dní – ale podľa uznesenia verejnosť nepodala ani jednu pripomienku. Zastupiteľstvo schválilo dokument bez jedinej reakcie od občanov.

:receipt: Čo sa schválilo?
→ Zadanie pre nový územný plán prešlo pripomienkovaním zo strany štátu a inštitúcií
→ Obec sa zaviazala do 3 rokov celý proces dokončiť
Občania sa nezapojili – buď preto, že nemali výhrady, alebo o tom vôbec nevedeli

:pushpin: Celý text uznesení č. 15 a 16/2025 si môžete prečítať tu:
https://www.zakamenne.sk/modules/file_storage/download.php?file=e3705590|577&inline=1

:question: Otázky na vás:

• Vedeli ste, že obec pripravuje nový územný plán?
  • Myslíte si, že informovanie „v mieste obvyklom“ je dosť na to, aby sa občania dozvedeli o takejto veci?
  • Čo by ste vy zmenili v územnom pláne, keby ste mohli navrhnúť niečo konkrétne?
  • Ktoré časti obce by si zaslúžili viac ochrany – alebo viac rozvoja?

Ja som svoj názor na uzemný plán propomienkovala, časť Oravice, ale bohužiaľ nie som developer , aby sa tým niekto zaoberal a aby nám vyšli v ústrety.
Hlas pánsta-presne tak , robí si čo chce.
Pekný deň

1 lajk

Dobrý deň,

ďakujem, že ste si dali tú námahu a svoj názor na územný plán ste pripomienkovali. Mrzí ma, že máte pocit, že hlas “bežných” občanov nie je braný do úvahy. Chápem vaše rozhorčenie – mnohí máme skúsenosť, že ak za nami nestojí silný záujem alebo kapitál, náš hlas nie je rovnocenný.

V uznesení č. 15/2025 sa síce uvádza, že „zo strany verejnosti neboli uplatnené žiadne pripomienky“, čo je zvláštne, keďže podľa vás ste pripomienku podali. Bolo by dobré overiť si, či obec tú pripomienku vôbec zaevidovala.

Aj práve kvôli takýmto situáciám vznikla táto platforma – aby bolo vidieť, že ľudia sa zaujímajú o dianie v obciach, že sledujú rozhodnutia a chcú byť súčasťou verejnej diskusie. Veríme, že keď sa nás viac spojí a bude dávať najavo svoj názor, obec či poslanci to nebudú môcť ignorovať.