Všimli ste si, že už druhýkrát na oficiálnom komunikačnom kanáli obce - FB stránka Obec Zákamenné došlo k propagácii konkrétneho politika a jeho politickej strany?
Nemala by oficiálna obecná stránka komunikovať a informovať neutrálne, vecne, transparentne a umožniť aspoň pod takýmito príspevkami verejnú moderovanú diskusiu?
DÔLEŽITÉ: Túto tému otváram hlavne z dôvodu všeobecne chýbajúcej verejnej diskusie na fb stránke obce. Ale oveľa podstatnejšie bude aby sme tieto financie dokázali kontrolovať, a aby sme sa pýtali na plány, schvaľovacie procesy a v konečnom dôsledku hospodárne využitie poskytnutých finančných prostriedkov.
Aby som bol konkrétny ide o tieto statusy:
V prvom rade chcem pochváliť vedenie obce za úspešné získanie finančných prostriedkov na potrebnú verejnú infraštruktúru. Hoci pri tejto vláde môžu existovať pochybnosti o transparentnosti prideľovacieho procesu a o tom, na základe akých podkladov ministerstvo rozdelilo peniaze, uznávam, že tieto prostriedky reálne pomôžu a konečne smerujú aj na Oravu. Ako nám vravievali v škole – za to majú u mňa malé, bezvýznamné plus, aj keď osoba ministra má pochybnú minulosť spojenú so spoluprácou s fašistickou stranou. To však nechajme teraz bokom.
Dovolil som si urobiť krátku analýzu pomocou AI, s ktorou sa stotožňujem a ak je tam niečo nesprávne alebo to tak nie je, kľudne ma opravte a pridajte váš pohľad.
1. Ide o propagandu?
Hodnotenie: Status má znaky politickej propagácie, pretože:
- Faktická informácia o získaní dotácie (1 000 000 € na vodojem) je spojená s explicitným poďakovaním konkrétnemu ministrovi a politickým subjektom („SNS – ŽIVOT NS“). Uvedenie mena politika a jeho strany môže byť vnímané ako ovplyvňovanie verejnej mienky, najmä ak ide o oficiálny kanál obce.
- V komunikácii verejnej inštitúcie by sa mala uvádzať inštitúcia, proces a zdroj financovania, nie osobné alebo stranícke zásluhy.
- Chýba neutrálna formulácia: Status neinformuje len o fakte, ale zároveň vyjadruje vďačnosť konkrétnym politickým aktérom, čo môže byť vnímané ako politické zneužitie obecného komunikačného kanála.
Záver:
Áno, má to prvky propagandy, pretože mieša oficiálnu oznamovaciu funkciu samosprávy s politickou komunikáciou.
2. Základné pravidlá pre komunikáciu verejnej inštitúcie s občanmi
- Neutralita – nepoužívať oficiálne kanály na propagáciu konkrétnej politickej strany, hnutia, kandidáta alebo ideológií.
- Faktickosť – uvádzať overiteľné údaje: čo sa stalo, kto bol poskytovateľom finančných prostriedkov (ako inštitúcia), účel, harmonogram.
- Zrozumiteľnosť – používať jednoduchý a zrozumiteľný jazyk bez emotívnych alebo hodnotiacich prívlastkov.
- Zodpovednosť voči verejnosti – umožniť občanom reagovať (diskusia, otázky, pripomienky). Komunikovať pravidelne, nie len pri pozitívnych udalostiach.
- Transparentnosť – vysvetliť, ako bol projekt získaný, financovaný a ako bude realizovaný.
- Rovnaký prístup – informovať o úspechoch bez ohľadu na to, kto je vo vedení obce či ministerstva.
3. Keď obec pod väčšinou príspevkov zakáže komentovanie
Dôsledky:
- Obmedzenie práva občanov na slobodný prejav a možnosť verejnej diskusie (hoci zákon explicitne neprikazuje komentovanie umožniť, ide o otázku transparentnosti).
- Môže to znížiť dôveryhodnosť vedenia obce, lebo pôsobí, že sa vyhýba kritike alebo otázkam.
- Občania si môžu informácie a kritiku presmerovať na neoficiálne platformy, kde má obec menšiu kontrolu.
4. Odporúčania na nápravu
- Nastaviť moderáciu namiesto plošného zákazu – neodstraňovať možnosť komentovania, ale mazať komentáre, ktoré sú v rozpore so zákonom (napr. vulgarizmy, nenávistné prejavy).
- Zaviesť pravidlá diskusie – zverejniť jasné podmienky, za akých môžu občania komentovať.
- Viesť otvorenú komunikáciu – odpovedať na otázky a pripomienky, čo zvyšuje dôveru.
- Oddeliť politický obsah od oficiálnej komunikácie obce – politické poďakovania presunúť na osobné profily politikov alebo stránky strán.
5. Kam je takýto status vhodný?
- Na osobný alebo stranícky profil politika (napr. profil pána starostu obce, ministra Tarabu alebo stránky SNS – ŽIVOT NS).
- Na web či sociálne siete politickej strany, ak chce strana prezentovať svoje úspechy.
Môj Záver: Oficiálna stránka obce nesmie byť zneužívaná na politickú propagáciu. Keďže jej správa je financovaná z verejných zdrojov, musí zostať nestranná a umožňovať slušnú, vecnú aj kritickú diskusiu. Otázkou zostáva, kto má spravovanie sociálnych sietí na starosti a či má kapacitu diskusiu moderovať, keďže tá často obsahuje invektívy a osobné útoky.
Každopádne poďakovanie konkrétnemu ministerstvu či inštitúcii je podľa mňa dostatočné – každý občan vie, kto je aktuálnym ministrom.
Opätovne vyzývam občanov, aby sa zaujímali o to, ako budú tieto peniaze použité.
O projekte vodojemu som mimochodom počul prvýkrát a bolo by za mňa fajn, keby o tomto projekte obec aktívne informovala už od fázy projektovania tak významného diela. Zároveň ak bude k tomuto projektu viac info, bude to určite zaujímavá téma na diskusiu aj na tejto platforme.
Tu je len pár základných otázok k tomuto projektu:
- Aká bude kapacita vodojemu a na aké obdobie je dimenzovaný?
- Ako sa stavba dotkne kvality vody, cien vody a životného prostredia?
- Prebehlo odborné posúdenie lokality (napr. hydrogeológia)?
- Ako bude riešený vzhľad stavby, aby neznehodnocovala krajinu?
- Aké budú dopady počas výstavby na obyvateľov?
- Aké sú celkové náklady a kto ich hradí?
Pre porovnanie ešte ukážka ako informovalo napr. mesto Trstená, ktoré dostalo dotáciu tak isto ako Zákamenné a ďalšie obce na Orave. Za mňa má informácia na oficiálnej stránke orgánu verejnej správy (mesta, obce) vypadať takto ![]()
Otázky do diskusie
- Forma informovania – Je tento štýl oznamov podľa vás v poriadku, alebo patrí inde?
- Diskusia – Má obec povoliť komentáre pod príspevkami (okrem bežných oznamov typu „predaj na parkovisku“)?
- Moderovanie – Má obec diskusiu moderovať podľa vopred stanovených pravidiel?