Politická propagácia na oficiálnej FB stránke obce Zákamenné, bez možnosti verejne diskutovať?

:exclamation_question_mark: Všimli ste si, že už druhýkrát na oficiálnom komunikačnom kanáli obce - FB stránka Obec Zákamenné došlo k propagácii konkrétneho politika a jeho politickej strany?
Nemala by oficiálna obecná stránka komunikovať a informovať neutrálne, vecne, transparentne a umožniť aspoň pod takýmito príspevkami verejnú moderovanú diskusiu?

:double_exclamation_mark: DÔLEŽITÉ: Túto tému otváram hlavne z dôvodu všeobecne chýbajúcej verejnej diskusie na fb stránke obce. Ale oveľa podstatnejšie bude aby sme tieto financie dokázali kontrolovať, a aby sme sa pýtali na plány, schvaľovacie procesy a v konečnom dôsledku hospodárne využitie poskytnutých finančných prostriedkov.

Aby som bol konkrétny ide o tieto statusy:

V prvom rade chcem pochváliť vedenie obce za úspešné získanie finančných prostriedkov na potrebnú verejnú infraštruktúru. Hoci pri tejto vláde môžu existovať pochybnosti o transparentnosti prideľovacieho procesu a o tom, na základe akých podkladov ministerstvo rozdelilo peniaze, uznávam, že tieto prostriedky reálne pomôžu a konečne smerujú aj na Oravu. Ako nám vravievali v škole – za to majú u mňa malé, bezvýznamné plus, aj keď osoba ministra má pochybnú minulosť spojenú so spoluprácou s fašistickou stranou. To však nechajme teraz bokom.

Dovolil som si urobiť krátku analýzu pomocou AI, s ktorou sa stotožňujem a ak je tam niečo nesprávne alebo to tak nie je, kľudne ma opravte a pridajte váš pohľad.

1. Ide o propagandu?

Hodnotenie: Status má znaky politickej propagácie, pretože:

• Faktická informácia o získaní dotácie (1 000 000 € na vodojem) je spojená s explicitným poďakovaním konkrétnemu ministrovi a politickým subjektom („SNS – ŽIVOT NS“). Uvedenie mena politika a jeho strany môže byť vnímané ako ovplyvňovanie verejnej mienky, najmä ak ide o oficiálny kanál obce.
  • V komunikácii verejnej inštitúcie by sa mala uvádzať inštitúcia, proces a zdroj financovania, nie osobné alebo stranícke zásluhy.
  • Chýba neutrálna formulácia: Status neinformuje len o fakte, ale zároveň vyjadruje vďačnosť konkrétnym politickým aktérom, čo môže byť vnímané ako politické zneužitie obecného komunikačného kanála.

Záver:
Áno, má to prvky propagandy, pretože mieša oficiálnu oznamovaciu funkciu samosprávy s politickou komunikáciou.

2. Základné pravidlá pre komunikáciu verejnej inštitúcie s občanmi

• Neutralita – nepoužívať oficiálne kanály na propagáciu konkrétnej politickej strany, hnutia, kandidáta alebo ideológií.
  • Faktickosť – uvádzať overiteľné údaje: čo sa stalo, kto bol poskytovateľom finančných prostriedkov (ako inštitúcia), účel, harmonogram.
  • Zrozumiteľnosť – používať jednoduchý a zrozumiteľný jazyk bez emotívnych alebo hodnotiacich prívlastkov.
  • Zodpovednosť voči verejnosti – umožniť občanom reagovať (diskusia, otázky, pripomienky). Komunikovať pravidelne, nie len pri pozitívnych udalostiach.
  • Transparentnosť – vysvetliť, ako bol projekt získaný, financovaný a ako bude realizovaný.
  • Rovnaký prístup – informovať o úspechoch bez ohľadu na to, kto je vo vedení obce či ministerstva.

3. Keď obec pod väčšinou príspevkov zakáže komentovanie

Dôsledky:

• Obmedzenie práva občanov na slobodný prejav a možnosť verejnej diskusie (hoci zákon explicitne neprikazuje komentovanie umožniť, ide o otázku transparentnosti).
  • Môže to znížiť dôveryhodnosť vedenia obce, lebo pôsobí, že sa vyhýba kritike alebo otázkam.
  • Občania si môžu informácie a kritiku presmerovať na neoficiálne platformy, kde má obec menšiu kontrolu.

4. Odporúčania na nápravu

• Nastaviť moderáciu namiesto plošného zákazu – neodstraňovať možnosť komentovania, ale mazať komentáre, ktoré sú v rozpore so zákonom (napr. vulgarizmy, nenávistné prejavy).
  • Zaviesť pravidlá diskusie – zverejniť jasné podmienky, za akých môžu občania komentovať.
  • Viesť otvorenú komunikáciu – odpovedať na otázky a pripomienky, čo zvyšuje dôveru.
  • Oddeliť politický obsah od oficiálnej komunikácie obce – politické poďakovania presunúť na osobné profily politikov alebo stránky strán.

5. Kam je takýto status vhodný?

• Na osobný alebo stranícky profil politika (napr. profil pána starostu obce, ministra Tarabu alebo stránky SNS – ŽIVOT NS).
  • Na web či sociálne siete politickej strany, ak chce strana prezentovať svoje úspechy.

:clipboard: Môj Záver: Oficiálna stránka obce nesmie byť zneužívaná na politickú propagáciu. Keďže jej správa je financovaná z verejných zdrojov, musí zostať nestranná a umožňovať slušnú, vecnú aj kritickú diskusiu. Otázkou zostáva, kto má spravovanie sociálnych sietí na starosti a či má kapacitu diskusiu moderovať, keďže tá často obsahuje invektívy a osobné útoky.
Každopádne poďakovanie konkrétnemu ministerstvu či inštitúcii je podľa mňa dostatočné – každý občan vie, kto je aktuálnym ministrom.
Opätovne vyzývam občanov, aby sa zaujímali o to, ako budú tieto peniaze použité.

O projekte vodojemu som mimochodom počul prvýkrát a bolo by za mňa fajn, keby o tomto projekte obec aktívne informovala už od fázy projektovania tak významného diela. Zároveň ak bude k tomuto projektu viac info, bude to určite zaujímavá téma na diskusiu aj na tejto platforme.

Tu je len pár základných otázok k tomuto projektu:

• Aká bude kapacita vodojemu a na aké obdobie je dimenzovaný?
  • Ako sa stavba dotkne kvality vody, cien vody a životného prostredia?
  • Prebehlo odborné posúdenie lokality (napr. hydrogeológia)?
  • Ako bude riešený vzhľad stavby, aby neznehodnocovala krajinu?
  • Aké budú dopady počas výstavby na obyvateľov?
  • Aké sú celkové náklady a kto ich hradí?

:backhand_index_pointing_right: Pre porovnanie ešte ukážka ako informovalo napr. mesto Trstená, ktoré dostalo dotáciu tak isto ako Zákamenné a ďalšie obce na Orave. Za mňa má informácia na oficiálnej stránke orgánu verejnej správy (mesta, obce) vypadať takto :+1:

:white_question_mark: Otázky do diskusie

• Forma informovania – Je tento štýl oznamov podľa vás v poriadku, alebo patrí inde?
  • Diskusia – Má obec povoliť komentáre pod príspevkami (okrem bežných oznamov typu „predaj na parkovisku“)?
  • Moderovanie – Má obec diskusiu moderovať podľa vopred stanovených pravidiel?
1 lajk

Oficiálna stránka obce sa nám zmenila na bilbord SNS a Tarabu :clown_face:.

Politická agitka za naše peniaze.

Stačilo by normálne napísať: obec dostala dotáciu na vodojem. Hotovo. Ale nie – musia tam dávať, že ďakujeme ministrovi a strane, jak keby to platili zo svojho vrecka.

A tie vypnuté komentáre? No čistý cirkus. Starosta s vedením mlčia, robia mŕtveho chrobáka, jak keby sme my občania ani neexistovali. Aspoň tou komunikáciou by ste sa mohli inšpirovať inými obcami.

Najlepšie je, že sa nájdu takí, čo ho ešte bránia, že „nemá čas“. No prepáčte, ale to je smiešne. Keď primátor Vallo v Bratislave stíha odpovedať ľuďom na Facebooku aj Instagrame, tak náš starosta je aký pán boh, že sa ho to netýka?

A teraz pozor – náš starosta má mesačný plat vyše 5 000 €. To nech vedia všetci živnostníci a robotníci, čo tu húfne chodia makať do zahraničia – jeho superhrubá mzda je vyše 6 800 € mesačne.

Za také peniaze by mal vedieť aspoň kliknúť a odpísať ľuďom pod príspevkom, keď tam už šíria politiku za obecné.

Bugs Bunny Money GIF by Looney Tunes

A ešte k tým „Dňom obce“ – nemuseli stáť toľko, dalo sa to spraviť lacnejšie a prachy dať tam, kde to fakt horí. Chlieb a hry si nechajte pre seba.

2 lajkov

Keď sme videli tento obrazok prišiel mi na um náš starosta.