Zákamenné: Early Access Edition (Hra v alfa verzii) 🎮

Zdá sa mi, že admini a možno aj tvorcovia tohto diskusného fóra sa nejako často zaujímajú práve o Zákamenné, úprimne ani netuším prečo – možno tu niečo riešia alebo testujú.

Každopádne, keď už máme ich pozornosť, možno je správny čas napísať niečo, čo tu trápi viacerých.

Viem, že to, čo idem napísať, trápi veľa Zákamenčanov, lenže ako to už býva – všetci to riešia doma, v obývačke, pri pive :beer:, alebo v aute :red_car:, ale nikto sa oficiálne neozve.

ezgif-26cc58c6afb56e

Tak to skúsim aspoň ja – hoci kapke anonymne, aby som nemusel potom počúvať tie ad hominem reči (osobné útoky), keď niekde vykročím z domu. A áno, možno to píšem s pohárom v ruke, ale aspoň úprimne. Dneska, keď je dobrá gazdiná, tak aj v takem harencu navarí poriadny podnet.

Dnes večer sa pri výjazde z pumpy stala dopravná nehoda :construction:. Ten výjazd je dlhodobo neosvetlený, chýba tam značenie, človek večer nevie, kde končí asfalt a kde začína tráva :new_moon:. Predpokladám, že za ten výjazd má zodpovednosť majiteľ pumpy, ale úprimne takýchto chýb na mape je v Zákamennom celá kopa. Lebo čo v tejto obci funguje poriadne, že?

Na hlavných ťahoch chýbajú čiary. Proste nie sú. Ak niečo náhodou vidno, je to vyblednuté ako achievement (herné ocenenie za splnenie úlohy) z minulého storočia. Napríklad na Nižnom konci máme križovatku veľkú ako letisko :airplane: – fakt, to je taký kus asfaltu, že by sa tam dali usporiadať letecké dni. Lenže vodiči sa tam často nevedia zaradiť, lebo nevedia kam.

Verím, že po rekonštrukcii školy aspoň tam natiahnu nejaké čiary. Lebo čo sa týka chodníkov, tak tam sa to už asi rovno vzdalo :upside_down_face:. A ešte väčšou záhadou je, ako mohli poslanci schváliť návrh, kde chodník od školy vedie priamo do epic deathtrap (extrémne nebezpečná situácia) križovatky. Sám som tam videl v detsve autá, čo išli dolu po ľade ako na bobovej dráhe :sled:. A potom to dopadne klasicky: „Sedeli sme v aute… a sme narafali.“

A keď sme už pri zime – chodníky na Vyšnom konci. Boli, budú, sú v pláne alebo to bol len fake leak (nepravdivá správa)? Alebo sa deti, mamičky s kočíkmi :baby: a starší NPC :older_woman::older_man: majú ďalej tlačiť popri krajnici a dúfať, že ich niekto netrafí? Aspoň po kostol by to chcelo urobiť niečo – už len z úcty k tým, čo tam chodia pravidelne a prežehnávajú sa ešte skôr, než vôbec prejdú cez cestu (čo tam dávajú daily quests, RIP). Lebo žiaden človek nedokáže dať toľko lásky človeku, ako dokáže dať len človek človeku… hlavne keď ho nezrazí auto.

No a ešte jedna lahôdka – parkovisko pri kostole. Neviem, kto rozhodol, že rigol (áno, ten odvodňovací žľab) pred parkoviskom bude prekrytý len každé tri metre. Výsledok? Pôsobí to ako nedokončená robota :hammer_and_wrench:, a hlavne v zime je to nebezpečné.

A teraz – pre tých, čo majú potrebu pri každej takejto kritike vyrukovať s vetou typu „to je o tom, ako vieš šoférovať“ – nie, nie je. Naozaj nie. Toto nie je o žiadnych „skilloch za volantom“ (schopnostiach šoférovať) :racing_car:, ani o tom, kto má väčšie ego, rýchlejšie auto alebo či zvládne cúvanie so zatvorenými očami.

Nie sme v GTA (populárna videohra). Ale nehody, ktoré tu vidíme, by pokojne mohli byť súčasťou nejakej bonusovej misie. Obyvatelia z časti Oravice by o tom vedeli rozprávať, keď niekto rúbe hore ulicou, prerazí plot, zdemoluje auto a jeho motor si ide vlastnou cestou, tak už ani nevieš, či sa máš smiať, alebo volať Markízu a TV JOJ.

Ide o to, že obec má zabezpečiť, aby sa po nej dalo bezpečne pohybovať – či už autom, pešo alebo na bicykli :walking_woman::biking_man:. Nie všetci majú nervy, reflexy a šťastie. A už vôbec by sa nemalo očakávať, že sa ľudia budú „prispôsobovať“ nefunkčnej infraštruktúre.

Zodpovednosť je na vedení obce. A ak niekto považuje za útok to, že sa niekto konečne ozve, tak možno je ten problém ešte väčší, než sa zdá. A ja len dodám: „Keby nebolo štúdium, nie som ani ja.“ Tak ja aspoň píšem, lebo niekto by už mal.

Toto sú bugy (chyby), ktoré treba fixnúť (opraviť) a admini (vedenie) obce by mali konečne spraviť update (zlepšenie). Ak s tým súhlasíš, hoď mi sem srdiečko :heart:, napíš svoj koment, kľudne anonymne. Ak ostaneme AFK, tak sa nič nezmení a znova len povzdychneme: „GG (dobrá hra), Zákamenné…"

2 lajkov